Van de loods van De Grabbelton aan de Morkhovenseweg Noorderwijk blijft 36 uur na de verwoestende brand niets meer over dan hopen puin en schroot op een leeg terrein vol bluswater.

De asbestsanering is vrijdagochtend gestart en het zal nog een hele klus worden om de ruime buurt op te kuisen. Asbest is een kankerverwekkende stof.

De slooparbeiders hebben de uitgebrande oldtimers van carrosseriebedrijf CSL in de Laarstraat op elkaar gestapeld. 'Brandweerzone Kempen heeft met een speciale brandwacht de volledige nacht nageblust', zegt burgemeester Jan Bertels (sp.a). ' Zij hebben prima werk geleverd.'

Asbest stofzuigen : een hele klus, meter per meter
De opruiming van de neergedaalde asbestdeeltjes blijft een hele klus. Een gespecialiseerd bedrijf begon het fietspad Herentals-Aarschot, dat net achter De Grabbelton loopt, te reinigen. Dat gebeurt vakkundig: gehuld in beschermende witte pakken en met mondmasker stofzuigen handmatig meter per meter de fietsroute over de vroegere spoorbedding.

'De stad heeft deze firma aangesteld, omdat we als stad verantwoordelijk zijn voor het openbaar domein', zegt Jan Bertels. 'We hebben ook meteen met andere asbestdeskundigen een planning opgemaakt voor de sanering van de privégronden. Zij zijn vandaag al enkele tuinen gaan bekijken. Daarnaast hebben we er voor gezorgd dat de oprit naar De Grabbelton deskundig gereinigd werd.'

Vrijdag rond 15.30u is De Grabbelton opnieuw voor het publiek geopend. In de ruime zone blijft er asbestgevaar. (pol)